De persconferentie die je wist die zou komen. Vanavond kondigde Mark Rutte aan dat versoepelingen van maatregelen deels worden teruggedraaid. Het virus wint terrein, het aantal besmettingen loopt op, de vrijheid wordt beperkt.

In veel (horeca)bedrijven zag je het in de afgelopen weken misgaan. Heel erg druk, amper afstand en nul begrip bij gasten. In sommige toeristische gebieden stonden (jonge) mensen in café’s als haringen in een ton feest te vieren ‘alsof morgen niet bestaat’. Dan kan je er, bij een stijging van het aantal besmettingen op wachten tot er wordt ingegrepen. De harmonica beweegt.

Mondkapjes

Een groeiend aantal horecabedrijven heeft de persconferentie van vanavond niet afgewacht en werkt inmiddels (vrijwillig) met mondkapjes voor alle medewerkers. Gasten die terugkomen uit het buitenland waren er al een beetje aan gewend en ervaren die mondkapjes nu als service naar de gast toe. ‘Wij willen ú niet besmetten.’ Het aantal bedrijven stijgt, firma New Tailor liet mij vandaag weten dat het aantal orders van uniforme kapjes explodeert.

Uitgaansverbod medewerkers

Ander voorbeeld van zelfgekozen preventie is een groot vakantiepark dat alle medewerkers heeft verboden (na het werk) nog uit te gaan in horecabedrijven waar de regels niet goed worden nageleefd. Redenatie: ‘Straks worden jullie ziek en moeten we dicht, dat gaat niet gebeuren…’

De ‘nieuwe’ registratieplicht van gasten gaat vast voor een aantal praktische problemen zorgen maar slimme ondernemers komen al met creatieve (online) oplossingen en medewerkers van reserveringssystemen zullen de komende dagen overuren maken om de verplichte gegevens invulbaar en zoekbaar te maken.

Een ondernemer uit Noordwijk zag er een kans in en zei me zojuist: ‘Kunnen we alle gasten gelijk vragen of ze voortaan de nieuwsbrief willen ontvangen!’ Dat is nog eens omdenken en positief blijven.

Wil je mijn horecaupdates volgens op Instagram? Volg: https://www.instagram.com/wouterverkerk

Wil je gebruik maken van de summerdeals op Horecabo? 2 boeken voor €13,50? klik dan hier!