-GASTBLOG-Romy Vogels

Ik werk in de horeca, in de bediening. Feest! Ik geef het toe, ik heb echt veel plezier in mijn werk. Maar soms is het een ware hel waar je in beland bent. En vergeet niet: ‘altijd blijven lachen, want de klant(gast) is koning!’ Ik werk nu al zo’n 5 jaar in de horeca en zou er een boek over kunnen schrijven. Dat wil ik jullie eigenlijk ook niet onthouden, dus hier dan maar vast een begin:

‘De smeuïge verhalen van mijn leven in de bediening bij een restaurant.’

Herkenbaar

‘Kunnen wij bij jullie een hapje eten?’ ‘ Nee wij verkopen stofzuigers meneer!’ Na vele jaren heb ik mezelf goed aangeleerd om mijn gedachten voor me te houden.
Gast: Hebben jullie ook een toilet hier?
Ik: Nee mevrouw we plassen allemaal achter de bar, neem plaats!

Het zijn van die retorische vragen waar wij als personeel een normaal antwoord op moeten geven.
‘Mag ik een witte Sauvignon Blanc’
‘Doe mij maar een Baileys on the rocks. Zonder ijs graag’
‘Ik wil graag een Baco-Cola..’
Wilde u de bon graag? Nee joh, want ik kan het toch niet declareren..HAHAHA.
‘Wilt u droge of zoete witte wijn?’ ‘ Ja is goed..’

En zo kan ik nog wel even doorgaan.. Het is af en toe wel grappig maar soms lopen de irritaties op. Natuurlijk heb ik zelf ook mijn standaard antwoorden op verschillende opmerkingen:  ‘Zoo dat ziet er lekker uit!!’  ‘Dank u wel, en wat vindt u van het eten?’

Horeca is een vak!

‘’Goedenavond, mag ik u helpen?’’ 19.45, zaterdagavond. Er komen een man en vrouw binnen; “Goeienavond, wij zouden graag een hapje willen eten’’.
‘Heeft u gereserveerd?’
De man kijkt me aan alsof ik chinees praat en alsof ik iets heel verkeerds gezegd heb.
Met een geforceerd glimlachje zegt hij; ‘Nee, maar dat tafeltje daar in de hoek is toch gewoon vrij?’
‘Die is inderdaad nog vrij voor de reservering van 20.00’ geef ik netjes als antwoord.
Hij kijkt bedenkelijk op zijn horloge. ‘Nou, we zouden het wel erg prettig vinden als u een tafeltje voor ons zou kunnen regelen, we zijn namelijk vandaag 2 jaar getrouwd’.
Ik feliciteer hem met deze ‘oh zo zinnige’ en voor mij overbodige mededeling en vertel hem dat ik momenteel toch echt geen tafeltje vrij heb het komende uur. ‘Nou zeg, we zijn maar met zijn tweetjes en ik zie nog tafeltjes vrij’. Ik blijf kalm en herhaal nog rustig een keer dat er ook mensen zijn die WEL op een zaterdagavond reserveren.
Hij kijkt niet blij, zijn vrouw staat ongeduldig heen en weer te schuifelen op haar rode lakhakjes en kijkt me ook niet al te vrolijk aan.
Ik heb geen tijd in een eindeloze discussie met deze mensen, het is druk en het belletje in de keuken gaat al meerdere malen af.
Het zijn van die typische gesprekken met mensen die denken dat wanneer ze niet reserveren ze toch zomaar binnen kunnen lopen en meteen een plekje krijgen. Nu had ik nog het geluk dat deze mensen niet zomaar aan een tafeltje gingen zitten.

Met een tevreden gevoel loop ik naar de tafel 5 waar de bordjes helemaal leeg gepeuzeld zijn. Dat zal wel gesmaakt moeten hebben.
‘’Heeft het allemaal gesmaakt voor u?’’ vraag ik netjes.
‘’Nouuuuu.. ik vond het eigenlijk wat matig, wat weinig smaak en ik miste de peper en de zout…”
Er kunnen natuurlijk altijd klachten zijn. Maar ‘niet lekker’ of ‘te weinig’ zijn géén nette klachten. Zeker niet als de gast ze pas uitspreekt nádat het bord al helemaal leeggeschraapt is alsof het lijkt dat hij/zij 15 jaar geen eten gehad heeft.
Met een lieve glimlach antwoord ik; ‘Het ziet er wel uit alsof het gesmaakt heeft, uw bord is namelijk helemaal leeg’. Hierop krijg ik een minachtende blik en kan ik de boel opruimen.
De gast die een klacht heeft, stopt met eten totdat hij het juiste krijgt.
Toch zijn er altijd nog de mensen die klagen om het klagen.

String order

Een ander voorbeeld zijn de mensen die nooit zo goed weten of ze nog iets willen drinken of niet…
Gast 1 bestelt nog een drankje. Ik vraag of er nog iemand nog wat wil drinken, geen reactie. Met het bestelde drankje kom ik aan bij de tafel. Gast 2 krijgt toch ook ineens zin in nog een drankje, geen probleem. Nog eens vraag ik of er echt niet nog iemand wat wil drinken.. Nee het is allemaal prima zo. Je raadt het natuurlijk al, gast 3 bedenkt zich ook nog even om toch nog een colaatje te bestellen wanneer ik voor de derde keer aan tafel sta…

Veel mensen komen eten als een echt avondje uit, dit zijn de gasten die dan ook als koning en koningin behandeld willen worden. Niet gek, want ze betalen nu eenmaal ook gewoon voor alles.
Maar als je fluit naar een ober, kun je eigenlijk ook fluiten naar je bestelling. We zijn geen hondjes. Een subtiele zwaai, oogcontact of een klein gebaar, is al genoeg voor aandacht. Fluiten of roepen is NOT DONE!

Bierviltje in duizend stukjes

Het werken in de horeca brengt me in ieder geval veel mee voor de toekomst. Zonder al deze stukjes ervaring en ergernissen zal ikzelf nooit veranderen in een volbloed gast; zo ééntje die zijn bierviltje in duizenden stukjes scheurt, hele creaties maakt van de servetten, flesjes volstopt met propjes of die zonder te vragen zomaar aan een tafeltje gaat zitten, bij voorkeur diegene die nog niet schoongemaakt is en daar meteen over begint te zeuren of er even een doekje overheen gehaald kan worden….

De beste horeca-les voor gasten is overigens een paar maanden zelf in de bediening te gaan werken.
Ennnn mocht ik ooit nog iets anders willen gaan doen in plaats van de horeca, kan ik altijd nog groepsfotograaf worden. SAY CHEESE !

 

Romy Vogels schrijft op haar Facebook pagina ‘ Gewoon Room’ regelmatig blogs waarvan bovenstaand relaas tot nu toe het meest gelezen is. Zij Schreef het onder de titel HORRORCA. Het is een feest der herkenning voor iedereen die in de horeca werkt! Vanaf nu is Romy blogger op Horeca Blogs& Quotes!

Fotocredits Romy: Alex van der Meijden

Gelabeld met → 
Deel →

U zoekt oplossingen voor uw gastvrijheid vraagstukken?

Neem contact op met Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra