Gasten komen naar de horeca voor dingen die beter zijn dan thuis. Bijvoorbeeld lekker eten, bijzondere drankjes maar ook de dingen om hen heen. Of zoals ze het zelf vaak zeggen: ‘Om mensen te kijken.’ Heerlijk op een terrasje zitten en dan urenlang ‘mensen kijken’. Maar weet je wat ze eigenlijk bedoelen? Mensen in de bediening kijken! Er is niks aan het uiterlijk van een medewerker te bedenken wat de gast niet opvalt. Die ziet alles. En zeker die Sexy Serveerster!

Persoonlijke verzorging

Vorige week sprak ik met een team dat in de zomer op een van de mooiste terrassen van Brabant werkt. Een van de meiden vertelde me dat ze heel goed weet dat iedereen naar haar kijkt als ze aan het werk is en dat ze zich daarom ook altijd met zorg aankleedt en opmaakt. Niks te gek hoor, en zeker niet uitdagend, maar wel met zorg en op en top. Toch plaagden haar mannelijke collega’s haar een beetje, ze noemden haar steeds ‘Sexy Serveerster’. In de discussie die ontstond leek het wel alsof zij zich moest verdedigen.

Douchen

Toen de serveerster haar collega’s herinnerde aan het feit zij op een terrasdag wel mooi verantwoordelijk is voor 60% van alle fooi, werd het wat stiller bij de mannen. Ze ging nog even verder: ‘Doe me nou een lol jongens, kleed je voortaan zelf ook wat netter aan. Een net baardje is leuk, maar kijk nou even zelf, en wanneer heb je voor het laatst iets aan sport gedaan?’ Ze draaide de beschuldiging nu helemaal om. ‘Denk je dat ik ’s ochtends na een late avonddienst niet een uurtje langer in bed zou willen liggen? Dat ik voor mijn lol iedere dag een rondje door het park loop voor ik ga douchen? Weet je trouwens wel wat dat is, douchen?’ Bij die laatste opmerking keek ze met een vies gezicht nadrukkelijk in de richting van haar meest smoezelige collega.

Vieze oude mannetjes

Er werkte ook nog een andere dame in het team. Patricia, zij viel de mannen bij. ‘Overdrijf je niet een beetje Amber, ze mogen blij zijn dat je hun drankje naar ze toe komt brengen, maar het is hier geen f*cking modeshow! Ik maak me juist expres niet op als ik moet werken, en ik draag liever een oversized blouse, anders voel ik me echt bekeken. Als ze in mijn functieprofiel gaan zetten dat ik er bij moet gaan lopen als een Barbie, waar de hele dag van die vieze oude mannetjes op zitten te geilen, dan ben ik hier weg.’ De mannen die dit onderwerp hadden aangesneden waren het hier nou ook weer niet helemaal mee eens, en een van hen begon een vaag verhaal over verschil in verzorging tussen mannen en vrouwen….

Zo zie je maar weer, iedereen heeft zo zijn eigen opvattingen over wat er allemaal wel, en niet hoort bij je werk in de horeca. Toen ik Patricia aanhoorde snapte ik heel goed wat ze bedoelde, en toch bedacht ik me, dat ook ik als gast liever de zogenaamde Sexy Serveerster aan mijn tafel krijg dan de zich in een te groot shirt verstoppende collega. Ik voelde me bijna een beetje betrapt en schuldig. Niet terecht denk ik nu, want het kan geen kwaad als je als horecamens ook houdt van een mooie buitenkant. ‘Het oog wil ook wat’ is niet voor niets het motto van een chef die zijn gerechten niet zomaar op het bord kwakt. Goed verzorgde medewerkers bediening verrijken de horeca en geven het vak en de dame of heer in kwestie juist méér klasse. Dat heeft niets met vieze oude mannetjes te maken.

Met de actiecode LENTEVOORDEEL16 bestel je via deze link in de maand mei de boeken van Wouter Verkerk en andere schrijvers met 10% extra lentekorting! De korting komt dus nog eens bovenop de scherpe combideals! Je hebt geen IDEAL nodig, we sturen de boeken vandaag nog op en de factuur ontvang je later per email.