‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen hoor Wouter, maar het zou me eigenlijk niet eens zo slecht uitkomen als die besmettingen weer lekker oplopen en we weer een tijdje dicht moeten. Soms ben ik gewoon bang dat ik op een dag omval. Ik ben ka-pot!’ De ondernemer die ik deze week sprak was wel heel eerlijk; nu de ergste ellende achter de rug lijkt en de stresshormonen niet langer de drijvende kracht achter ons gehaaste bestaan zijn, daalt het besef in dat de manier waarop veel ondernemers nu leven, bepaald niet duurzaam, en op de lange termijn niet vol te houden is.

Veel ondernemers leven sinds maart 2020 in de overlevingsmodus. Van onzekerheid naar teleurstelling, van hoop naar vrees en van paniek naar gelatenheid. De periode juni tot en met september 2021 leek wel drie keer langer te duren dan andere jaren en nu het er naar uitziet dat we misschien wel de decembermaand kunnen vieren in de zaken, lijkt het alsof het seizoen dan wel heel lang duurt.

Best veel ondernemers hebben hun laatste restje energie besteed aan de opwinding over de QR code en het scannen. Men vreesde hartverscheurende scenes, politie te paard voor de deur en invallen van overactieve BOA’s die alle gasten tegen de muur zouden zetten om te controleren of ze wel gecontroleerd waren…. Het viel dus allemaal wel mee. Anderen lukt het niet om over hun fundamentele principes heen te stappen en maken zich bijna permanent nijdig.

De Horeca is financieel voor een groot deel overeind gehouden door de overheid, het is dus niet de financiële onzekerheid maar het is de moraal die op de proef wordt gesteld. Boos zijn, elkaar ophitsen, rood aangelopen app groepen van ondernemers onder elkaar, personeelstekort en onzekerheid over de toekomst zorgen voor een hele nare spanning die op sommige plekken voor iedereen (gasten en medewerkers) voelbaar is.

Een bekende ondernemer uit de regio Rotterdam verraste vriend en vijand met een time out van een maand. In september ging hij dicht, vond zichzelf opnieuw uit, kwam op adem en kondigde vorige week de heropening aan van zijn vernieuwde concept. Ongewone maatregelen in ongewone tijden. Ik denk dat zijn voorbeeld na de herfstvakantie op heel veel meer plekken zal worden opgevolgd. Terug naar normaal is geen knop maar een proces.

Het kan met een plan! Plan dus ook je time out, boek een eilandsessie op Ameland of bestel de inspiratiekit met mijn 5 beste boeken en methodieken!

• Goed een jaar geleden zaten @wouterverkerk en ik ‘Horeca na corona’ te schrijven. Voor Horeca Info blikken we terug…