Suggesties. Kan een gast dan niks meer zelf?

‘Heeft u een keuze gemaakt? O, u heeft nog niet gekeken, dan kom ik zo even bij u terug.’ Deze situatie moet je bekend voorkomen, als gast maar ook als medewerker. Soms herhaalt zich dit nog een paar keer. Uiteindelijk voel je je als gast zo bezwaard, dat je alleen maar voor de ober even gaat kijken. En die ober denkt: ‘Kan een gast dan niks meer zelf?’ Steeds minder vaak bezoeken gasten ons speciaal voor het menu maar veel vaker voor tijd met tafelgenoten of de bijzondere ligging van de zaak. Het maken van een keuze is soms een vervelende onderbreking; Sommige mensen hebben er zelfs echt een hekel aan.

Een suggestie biedt uitkomst

Een goede suggestie, mits vlot en in begrijpelijk Nederlands toegelicht, biedt voor deze mensen vaak uitkomst. ‘Klinkt goed, bespaart me te kijken in de kaart, top, doe maar twee keer en hup, weer verder met mijn gesprek.’ Gasten die steeds de tijd niet nemen om in de kaart te kijken waren waarschijnlijk met jouw suggestie akkoord gegaan. #eyeopener

Eerder schreef ik over een zaak die voor je kiest. In plaats van een krijtbordje met de tekst: Feestje? Bij ons is alles mogelijk’, vullen ze ‘m daar vast voor je in. Op de poster in de hal met een mooie fles erop afgebeeld staat: ‘Op zondagmiddag heb je onze zaak voor je alleen tussen 1600 en 1800 en vier je jouw verjaardag, feestje of babyshower met onbeperkt Prosecco en Bruschetta’s voor 17,50 per persoon!’ Door het in te vullen wordt het concreet en laat je het leven voor je gast. Die ziet zichzelf al helemaal zitten met zijn vrienden op zondagmiddag. Dat heb ik met ‘alles is mogelijk’ een stuk minder.

Een cadeaubon, of een waardecheque?

Bij cadeaubonnen is dat hetzelfde. Een cadeaubon van 50 euro is leuk, maar het is vooral geld. Een waardecheque. De zaak waar je het kan uitgeven is dan wel bekend, maar je kan er alle kanten mee op. Waarom zou je het niet alvast invullen: ‘Cadeaubon voor een zomermiddagborrel met een grote schaal Fruits de mer en een lekkere fles Chablis.’ Dat is een leuk cadeau, dankjewel! Desnoods zet je er in kleine lettertjes onder ‘ of iets anders tot een waarde van 50 euro’. Maar ik denk dat veruit de meeste mensen je suggestie zullen overnemen.

Vooraf betalen, geen keuze

Door steeds meer te kiezen voor kleinere voorraad en meer specifieke producten per dag, ga je dit jaar ook zien dat de ‘vooraf betalen horeca” groter wordt. Twee personen, vier gangen, lekker wijn en water en koffie toe? Als u 120 euro overmaakt dan is de reservering rond. In Antwerpen werkt dit heel goed in een paar zaken. Daar laat een gast de keuze helemaal over aan de kok en gastheer. Overtuig je gasten met je eigen vakmanschap, durf voor je gasten te kiezen en laat ze kennismaken met de keuze van de meester. Succes!

 

De blogs van Wouter zijn gebundeld in het boek: ‘Dit is mijn wijk niet…!’ Medio januari verschijnt de vijfde druk. Het boek is vanaf eind januari weer in alle boekwinkels te koop, maar tot die tijd exclusief op DEZE WEBSITE.

20150102 DIMWN

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en De Schone Zaak.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.