Het tekort is op sommige plekken inmiddels zo nijpend dat er in grote steden tekengeld wordt betaald voor een transfer van goede horecamensen. Ze worden brutaal benaderd in een concurrerende zaak en krijgen letterlijk 5 groene bankbiljetten in hun handen gedrukt als ze de overstap maken. Heel verwonderlijk is dat niet, want goede horecamensen zijn net als stervoetballers; Daar kom je voor naar het stadion, daar ga je de deur voor uit.

Buitenspel

In de ‘crisis’ pikten (te) hoog opgeleide afgestudeerden die in hun eigen vakgebied niks konden vinden de horecabanen in als tijdelijke haven, of ze bleven te lang hangen in hun bijbaan. Jonge mensen die wel een toekomst in ons vak hebben stonden buitenspel. Nu de economie weer gaat draaien verlaten de oud studenten en masse de werkvloer en gaan werken in de eigen studierichting. Nu mogen de mensen die toen de kans niet kregen ineens wel opdraven.

Te licht bevonden

Veel van die jonge nieuwe mensen worden te licht bevonden. Ik hoor een steeds luider geklaag over kwaliteit en mentaliteit van de nieuwe aanwas. Maar deze mensen hebben niet de kans gehad om het vak langzaam te leren en hebben nog helemaal geen ervaring. Het is niet eerlijk om ze te vergelijken met je stabiele team waar je de afgelopen jaren mee hebt gedraaid.

Boemerang

De keuze voor ervaring en gemak van de afgelopen jaren komt dus als een boemerang terug. Mensen die al zolang bij je werkten en de weg kenden, tsja, die hoefde je niet veel meer te zeggen. Nieuwe jonge mensen zonder ervaring? Zoek de uitgeschreven procedures en handleidingen er maar weer bij, begin iedere dag met een briefing en vraag je nou vooral niet dagelijks zuchtend af: ‘Moet ik dan alles uitleggen?’ Het antwoord is namelijk: Ja!

Sterspelers

Sterspelers waar de mensen voor terugkomen krijg je niet zomaar en je houdt ze zelden lang bij je. Zij moeten worden opgeleid en moeten heel veel trainen. Sommige clubs kunnen dat niet zelf en hebben geld genoeg, die kopen ze. Maar voor hoe lang houden zij die vast?

Deze blog stond drie weken geleden als column in Misset Horeca.

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde Horecatrainers van Nederland. Hij schreef drie boeken over gastvrijheid waarvan de laatste binnenkort verschijnt en samen met zijn andere boeken nu al is te bestellen op Gastvrijheidsgek.nl Wij sturen de boeken op en mailen de factuur!

COVER JVDH20150125 DimwnGVHG