Het was snikheet in het Zuid-Franse Grasse, toen we ’s middags rond twaalf uur zin hadden in een lichte lunch. Het stadsplein waar we waren beland leek een lapjesdeken van verschillende terrassen. Met voor elk terras een levensgroot bord met daarop de menukaart, precies dezelfde als bij de buren en bij alle andere terrassen op het plein. En voor elk terras een of twee terraslokkers. Mensen die iedere voorbijganger met evenveel geacteerd enthousiasme proberen over te halen vooral voor dit terras te kiezen.

Tourist trap

‘Good price!’ ‘Bonjour, bon vacances?’ Wijzend naar ons kind van twee en een half: ‘very good children’s menu!’ Kipnuggets. Ik maakte me geen illusies; we zagen er uit als buitenlandse toeristen en we waren beland in een klassieke tourist trap. We hoorden een lokker haast verlekkerd tegen een collega zeggen: ‘Kijk daar, Japonaises, die zijn voor mij. Eens kijken, wow, het zijn er vijf. Wedden dat ik ze kan pakken?!’ Zo wordt het spel gespeeld, wij waren niet gevoelig. Het plein raakte voorlopig niet vol, ook wij gingen er niet zitten.

Gekoelde rosé

Maar we hadden wel trek. Toen we het plein al bijna hadden verlaten, zagen we iets verscholen in de hoek een zoveelste restaurant met het terras net buiten de lapjesdeken. ‘Brasserie Rendez-Vous’. We keken even naar het bescheiden krijtbordje op tafel en niemand stormde op ons af of sprak ons aan. Wel werd er vriendelijk geknikt door een ober die het terras opliep met een karaf gekoelde rosé voor twee gasten die net waren gaan zitten. We waren welkom. We genoten van een heerlijke lunch en frisse rosé uit de streek. Toen we een uur later vertrokken was het terras van Rendez-Vous helemaal vol. Voor de terraslokkers op het plein, was het werk toen nog lang niet gedaan.

Als je het goed doet, hoef je niemand te lokken.. Dan komen gasten altijd vanzelf. Altijd? Altijd!

Wouter Verkerk is met meer dan 200 workshops en presentaties een van de meest gevraagde horecatrainers van Nederland en schreef twee boeken: Dit is mijn wijk niet…! en ‘Het jaar van de bediening’ De boeken zijn voor horecamensen OP DEZE WEBSITE in voordelige combinatiepakketten te bestellen, de boeken worden direct verstuurd en de factuur ontvang je achteraf per email. De boeken zijn ook verkrijgbaar in de (online) boekhandel. In november wordt zijn derde boek verwacht.

20150125 Dimwn

COVER JVDH