Bij veel horecabedrijven zitten rokers het hele jaar door buiten op het terras. Sinds het rookverbod binnen gingen ze eerst alleen af en toe voor een sigaret naar buiten, vaak is het nu andersom. Gaan ze alleen af en toe even naar binnen voor een drankje. Zelfs de kleding van veel echte horeca stamgasten is in de loop der jaren helemaal aangepast op het Nederlandse buitenleven, en alleen harde storm houdt ze van het terras af.

Terrasrokers hopen op regen

Terrasrokers hoopt vaak stiekem in het voorjaar dat de zomer nog lekker lang wegblijft, juist liever af en toe een bui en een beetje grijs. Want als het weer tegenvalt, valt niemand ze lastig met gedoe over rookvrije terrassen. Ieder jaar steekt die discussie de kop op na de eerste dagen van 25 graden plus, na de eerste herfstbuien in september hoor je er niemand meer over. Vier maanden per jaar is het raak, dan zijn de terrassen op warme dagen ineens van iedereen, de andere acht maanden zijn ze weer alleen van de rokers.

Cafés waar iedereen rookt!

Veel rokers vinden het nog steeds belachelijk dat er een rookverbod is gekomen voor alle horeca. Er zijn namelijk cafés waarvan de vaste clientèle voor negentig procent bestaat uit rokers en die andere tien procent heeft helemaal geen last van de rook. Dat ook in die zaken niet gerookt mag worden, vinden zij onbegrijpelijk. Als je tegen die mensen gaat zeggen dat ze binnenkort ook niet meer op het terras mogen roken, dan komen er, en best begrijpelijk, aardig wat emoties los.

De maatschappij in het klein

De Horeca is de maatschappij in het klein. Alles wat mensen in de maatschappij niet zelf voor elkaar krijgen wordt de horeca met regelgeving opgelegd. Zo mag er in de horeca niet worden gerookt, door jongeren niet worden gedronken, mag de muziek niet te hard en moeten terrassen precies tussen de lijntjes blijven. Het voelt voor veel gasten soms gek omdat zij de horeca nu juist zien als een plek waar alles mag wat thuis niet kan. Je bent dus vaak veel tijd kwijt met het uitleggen aan gasten welke regels er gelden.

Bij het onderwerp ‘roken op het terras’ voel ik mee met de verstokte roker die met rust gelaten wil worden. Die voelt zich opgejaagd en uit de horeca verbannen. Toch moet je als ‘maatschappij in het klein’ ook goed kijken naar de wereld om je heen. Er roken veel minder mensen, gezondheid is een steeds belangrijker onderwerp en het is belangrijk te luisteren naar alle mensen, en proberen oplossingen te bedenken waar iedereen mee kan leven. Als dat niet lukt, dan krijg je wetgeving die nu eenmaal altijd rechtlijnig is.

Wetgeving voorkomen

Wetgeving voorkom je door het zelf goed te regelen. Wanneer je zeker weet dat al je gasten roken geen bezwaar vinden, en je vooral ook niet zit te wachten op klandizie die niet van roken houdt? Lekker de asbakken laten staan op je terras. Maar dan ook niet zeuren als je over tien jaar een lege tent hebt! Wanneer je er wel mee te maken hebt dat er vraag is naar rookvrije zones op het terras, wacht niet langer en maak een deel rookvrij, het levert je sympathie en omzet op. In Frankrijk zag ik restaurants die roken op het terras pas toestaan als alle gasten het hoofdgerecht op hebben. Er is meestal een oplossing, en die oplossing is altijd beter dan nog meer regels.

Eerder schreef ik over rookvrije terrassen in deze blog.

BESTEL HIER DE BOEKEN VAN WOUTER VERKERK EN ONTVANG HET DERDE BOEK GRATIS!