Veel bedrijven hebben de moed gewoon opgegeven. In hun vacaturetekst lees je dat echt iedereen mag solliciteren: ‘Geen ervaring? Geen punt! We leren je alles!’ ‘Als je maar enthousiast bent, de rest komt wel..’ Het logische maar desastreuze bijeffect is dat een vakbekwame topper met veel ervaring zich helemaal niet geroepen voelt hier te solliciteren. Die denkt dat het hier gaat om een baantje in de afwas…

Wie gaat het ze leren?

Het is in veel bedrijven vooral de vraag wíe degene zal zijn die de nieuweling dan ‘alles’ gaat leren. Want dát is nou juist het probleem; er is in veel bedrijven niemand meer vakbekwaam en aan dit soort personeelsadvertenties te lezen blijft dat dus ook nog wel even zo.

Veel bedrijven bedoelen met ‘we leren je alles’ vaak ‘kijk maar even snel hoe ik het doe en doe me daarna na. Ik doe het één keer voor!’ De vaakgehoorde klacht daarna: ‘Ze kunnen tegenwoordig echt niks meer! Hoe moeilijk kan het zijn? Ik heb het nog zo gezegd maar wat denk je? Helemaal fout! En ze geven het zó op, hij is alweer weg!’

Ervaring is wél vereist!

De tekst: ‘Geen ervaring, geen probleem, we leren je alles’ was een aantal jaren geleden best op zijn plaats. Toen bestonden horecateams nog uit een vaste kern vakbekwame medewerkers die op drukke momenten werd aangevuld met ambulanten. Die vaste kern vond het maar wat leuk om jonge enthousiastelingen mee te nemen en te kneden. Nu de vaste kern op heel veel plaatsen is verdwenen is er niemand meer om die ambulanten op te leiden en heb je dus eigenlijk niet zo veel meer aan iemand zonder ervaring. Maar waarom roep je ze dan op om te komen solliciteren?

Inschattingsfout

Door als ondernemer te suggereren dat ‘ervaring niet vereist’ is, maak je een enorme inschattingsfout en schoffeer je bovendien een beroepsgroep (je oude vaste kern). Het is niet zo gek dat personeelskosten vervolgens helemaal uit de hand lopen. Er lopen nu zes onervaren mensen als een kip zonder kop in de rondte, die het werk dat drie professionals met twee vingers in de neus zouden doen, niet aankunnen.

Oproep aan ondernemers

Mijn oproep aan veel ondernemers: ‘Ga op zoek naar de mensen die je nodig hebt en leg je niet neer bij ‘Die zijn er toch niet.‘ Ze zijn er wél, echt. Ze komen alleen niet naar je toe als jij hengelt naar een paar niveaus daaronder. Een goede werkgever zijn is echt iets anders dan een werkgever die met alles maar genoegen neemt! Kom op!’

Wouter Verkerk schrijft columns en boeken over horeca en personeel. Op www.horecabo.nl Bestel je nu drie boeken naar keuze voor maar €27,00 inclusief verzendkosten.