Vanavond is er een persconferentie waarin de regering vermoedelijk aankondigt dat de toekomst voor de horeca nog een tijdje langer ongewis zal blijven. Het is de persconferentie van 8 december, waarvan we een week of vier geleden nog verwachtten dat het de goed-nieuws-show zou worden. Maar het zal weer niet zo zijn.

Dreun na dreun

Steeds weer een dreun, steeds weer het gevoel van onrechtvaardigheid voor vele ondernemers. Want waar voor anderen de wereld een beetje door blijft draaien staat de horeca stil. Steeds weer opkrabbelen, moed tanken en een nieuw plan bedenken om weer de volgende periode door te komen met je bedrijf, je medewerkers en je vaste lasten.

Steeds weer iets nieuws verzinnen om positieve energie mee uit te stralen naar je gasten en je omgeving. Je medewerkers laten geloven dat het bij jóu allemaal wel goed komt. Dat het echt niet nodig is dat ze om zich heen gaan kijken, dat er toekomst is. Maar ‘s nachts in bed lig je wakker en weet je vaak niet hóe het dan goed moet komen…

Ondernemersrisico

Ondernemersrisico bestaat. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik weet daar na 2020 echt ook zelf alles van.. Wat de horeca nu gebeurt is echter iets anders. Zij vangen namelijk samen met hun toeleveranciers en aanverwante bedrijven de klappen voor heel Nederland op. Ze zijn samen met de event- en theaterwereld eigenlijk de enige die stil staan. Het is inmiddels uitgelopen op een ongekend drama dat zich niet alleen tot een financieel bloedbad beperkt.

Ondernemers zijn radeloos, hartverscheurende situaties in de privélevens tot gevolg, verscheurde gezinnen door gekmakende onzekerheid. Periodiek ingewreven door een glimlachende minister die preekt over achteruitkijkspiegels en hamers waarmee hij het virus te lijf wil gaan.

Horeca in actie, teken de petitie

De horeca is nu in actie. Niet omdat ondernemers het virus ontkennen, niet omdat zij hun steentje niet willen bijdragen maar omdat ze niet meer verder kunnen op deze manier. Veel te lang heeft de overheid tegen beter weten in gehoopt dat de sluiting van korte duur zou zijn, iedere twee weken kwam er weer een beetje sluiting bij. Steeds met de verwachting dat er gauw weer veel mogelijk zou zijn.

En ondertussen zeiden ondernemers steeds: ‘Die paar weken kunnen er ook nog wel bij…’ Maar nu de Nederlander eigenlijk niets meer van maatregelen merkt, behalve dan de sluiting van de horeca, is het land in een gekke status quo beland; alles mag, behalve naar de horeca! Resultaat: files, volle straten, volle winkels en horeca die wordt beboet voor het verkopen van koffie zonder dekseltje.

Teken de petitie hier!!

De Horeca lijkt voor de overheid het synoniem te zijn voor stoppen van verspreiding. Zij redeneren: Horeca = veel mensen = veel drinken = lallen = verspreiden. Alsof de hele Nederlandse Horeca een feestcafé om drie uur ‘s nachts is.  Feit is echter wel  dat geen enkele branche overleeft als je ‘m in totaal een half jaar sluit. Bij beide sluitingen wist niemand van te voren dat het zo lang zou duren maar nu dat wel bekend is kan het niet anders dat de overheid komt met een nieuwe steunregeling. Alle aangekondigde maatregelen die iets met Corona te maken hebben zijn al 1000 keer veranderd dus waarom zou dat niet kunnen met de regelingen voor financiële compensatie? Waarom vasthouden aan gemankeerde regelingen als NOW en TVL met allerlei bijkomende clausules en mitsen en maren.

volledige compensatie is niet meer dan redelijk

Het is niet meer dan redelijk dan dat de horeca voor de periode van half oktober tot het moment van heropening een 100% vergoeding krijgt voor alle doorlopende kosten die niet kunnen worden stop gezet. Hier is een regeling op maat voor nodig en dat zal ongetwijfeld wel even duren. Maar deze week zal er toezegging moeten komen dat die regel, eerlijk, netjes en liefst individueel toegepast, er komt. Dat de aankondiging van deze regeling geldt als grond voor uitstel van betalingen van huur en andere vaste lasten. Dat het UWV per direct bepaalde kosten overneemt.

Vanmiddag kwam er weer een notitie boven water van Economische Zaken waarin zou staan dat de horeca weldegelijk open zou kunnen en dat dit nauwelijks effect op de besmettingen zou hebben. Weer een nieuw sprankje hoop: ‘Zou het dan toch?’ Nogmaals, zoveel onzekerheid, zoveel verschillende signalen het is om gek van te worden!

Op Horecabo zijn kerstpakketjes te bestellen voor een vriendenprijs!

Volg mij op instagram!!