Waarom iedereen een jaar in de horeca zou moeten werken!

De militaire dienstplicht is ooit bij gebrek aan vijanden afgeschaft. Jammer eigenlijk want het had meer voordelen dan alleen de verdediging van het land. Een jaar trainen op orde, discipline, team-spirit en oog voor de ander: Dat is goed voor een mens! Het zijn precies de dingen die je in je eerste baan in de horeca ook meekrijgt.

Ergernissen

Lijstjes met ergernissen en grappige uitspraken van gasten komen vaak voort uit een gebrek aan begrip voor de ander. Horecamensen zijn getraind altijd eerst aan een ander te denken, veel gasten helemaal niet. Die denken maar 1 ding: Ik! En daar hebben horecamensen weer heel weinig begrip voor. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je zoiets doet!’

Ikke ikke ikke

Het zijn niet alleen horecamensen die last hebben van al dat ‘IK-gedrag’, iedereen heeft er last van. Ik denk bijvoorbeeld dat er op de wegen veel minder files zouden staan als alle mensen een stage in de horeca zouden hebben gehad. Daar leer je anderen voorgaan, een paar stappen vooruit denken en zou je nooit je wagentje midden in de route neerzetten.

Waardering

Als iedereen een jaar in de horeca gewerkt zou hebben zouden alle mensen begrijpen dat het bijna onmogelijk is om voor minder dan een schijntje maaltijden en dranken te verkopen. Zeker niet als je wilt dat er schoon en verantwoord wordt gewerkt en dat mensen er iets mogen verdienen.

Een lach

Er zou veel meer waardering zijn voor mensen die werken in winkels, hotels, restaurant en café’s en het vakmanschap zou ineens worden herkend. ‘Wat hij daar doet is echt waanzinnig moeilijk, ik heb het een jaar geprobeerd maar zo goed is het me nooit gelukt!’

Als alle mensen een jaar in de horeca zouden moeten werken, zouden veel mensen er trouwens nooit meer weg willen. Wie eenmaal is gegrepen door dat vak, wordt eigenlijk nooit meer de oude. Omdat je wordt verrijkt met oog voor de ander, omdat je ineens onderdeel wordt van een wereld die je nog niet kende. Omdat er in de wereld niks mooier is dan andere mensen een lach te geven.

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde horeca-trainers van Nederland. Hij schreef drie boeken over gastvrijheid en horeca. Zijn boeken zijn overal verkrijgbaar maar tot eind december met voordeel verkrijgbaar op deze website. (derde boek gratis). Geen ideal nodig: we sturen de boeken vandaag nog op, de factuur ontvang je per email.

Kersttip:

Kijk ook eens op horecabo.nl

20150125 DimwnGVHG

COVER JVDH

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.
Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".
Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven en van Nobel Drinks, Bidfood, Horeko, Eyes for Details, Grootkeuken.nl, Boonstra Wijnen en Unitouch.