De horeca is dicht, voor de tweede keer trok het kabinet aan deze onwerkelijke noodrem. Nog tenminste drie weken te gaan maar iedereen weet hoe het de vorige keer ging. Menig ondernemer zal blij zijn als er met kerst gasten welkom zijn in de horeca. Ondernemers reageren verschillend; sommigen zijn vooral heel erg boos, anderen accepteren ogenschijnlijk emotieloos de maatregelen als voldongen feit waarmee ze te dealen hebben.

Veel ondernemers die ik spreek begrijpen niet goed wat er is gebeurd: ‘We deden toch zo ons best? We hielden ons toch aan de maatregelen? Er waren toch amper besmettingen in de horeca? Wij kunnen er niks aan doen en toch worden we gestraft.’

We zijn één huishouden!

Vorige week sprak ik een kennis, we hadden het over de sluiting van die avond:

‘Ga je nog uit eten vanavond?’

‘Ja nu het nog kan neem ik het ervan, we gaan naar een hele goede Italiaan!’

‘O wat goed, ga je met je meisje?’

‘Nee, ik ga met vier vrienden, een beetje onze eetclub, supergezellig…’

‘Ehm, dan ben je met 5, dat mag eigenlijk niet hè?’

‘O, hahaha, ja we zijn één huishouden zeggen we altijd,. hahaha, ja 5 broers, hahaha we wonen nog thuis!’

Op de dag van de horeca zag ik een (in het kader van de toen geldende maatregelen te grote) groep prominenten bij elkaar komen in een restaurant. Ze gingen op deze speciale dag met elkaar op de foto voor de krant. Net op tijd zei één van hen: ‘O jongens, we moeten natuurlijk wel even op afstand staan voor de foto!’ Lachend namen ze afstand. Na de foto’s gingen ze met elkaar aan tafel. Aan één tafel. Ook voor hen golden de maatregelen kennelijk niet. De uitbater zag het beschaamd door de vingers.

Hoe zat het ook alweer?

Wanneer je nu op straat willekeurig mensen zou vragen welke regels er in de horeca golden tot vorige week, krijg je zeker geen eensluidend antwoord. Sterker, zelfs als je het horecamensen zou vragen krijg je dat niet. Triage? Registratie? Een QR bij de deur voldoende? Zelfde huishouden? 1,5 meter? Zelfde auto? Aan de bar staan? Met een drankje lopen? Met zes personen aan tafel? Kinderen tellen niet mee? Kinderen tot welke leeftijd? Tot 22.00 uur open? Max 30 gasten, of max 100 gasten? Per zaal of per gedeelte?

De richtlijnen zijn zo vaak veranderd en divers geïnterpreteerd dat niemand meer snapte (of deed alsof) hoe het zat. Regels die voor horeca gelden moeten op een bierviltje passen, anders komt het niet goed. Iedereen (gast en medewerker) moet het snappen en iedereen moet zich eraan houden. Het moet kraakhelder zijn en niet steeds veranderen.

Bijvoorbeeld voor de eerste weken dat de horeca straks weer open is:

1. Alle gasten zitten, dan pas mondkapje af.  2. Max vier volwassenen per tafel, geen uitzonderingen.3. Binnen maximaal ?? gasten per ?? m2. 4. om ??uur dicht. 5. Basisregels: 1,5 Meter, handen wassen, ziek = thuisblijven en lopend altijd een mondkapje.

Horeca en afstand

Zolang mensen vinden dat regels voor iedereen moeten gelden, behalve voor henzelf wordt het nooit wat. Dan blijven we open en dicht gaan, net zo lang totdat er niemand meer open kan. Iedereen deed zijn best, zeker, maar overal ging het ook heel vaak mis. Dat lag aan de onduidelijke regels, aan onwetende gasten en aan het feit dat horeca en afstand nou eenmaal een bijzonder slecht huwelijk vormen.

Volg mijn horeca updates op Instagram!

Het boek Horeca na Corona is samen met het boek De JaGraag! Vraag op Horecabo te bestellen voor €17,50 inclusief verzendkosten.