Roep in je hoofd eens een beeld op van een voetbalcoach die bij een flipover met een voetbalveld erop een opstelling staat te tekenen en te bespreken. Lukt wel toch? Team er omheen, allemaal goed luisteren, opletten waar ze staan en proberen de tactiek op te slaan. ‘Ok, zo gaan we het doen coach!’ En dan natuurlijk een groepsyell!

Bart staat op doel; achter de bar!

Als je dat beeld nou eens probeert te vertalen naar de situatie in je eigen bedrijf dan krijg je ongeveer dit:, zo gaan we het doen! Bart staat op doel, achter de bar. Probeer het zo overzichtelijk mogelijk te houden voor hem.  Jeroen en Merel staan vandaag op de flanken, die bespelen de zijkanten en schuiven heen en weer. Alles wat klaar is bij de bar het terras op, alles wat klaar is op het terras terug naar de bar. Luisteren naar Bart, hij is de baas in zijn eigen doelgebied, hij zal je coachen.

Annemiek en Gijs staan op het middenveld en nemen de Foodrun voor hun rekening. Houd oogcontact met de spitsen, die weten precies waar ze het willen hebben. Ook voor jullie geldt, alles wat naar buiten komt, komt ook weer een keer naar binnen dus zorg dat je loopt in vaste patronen. Houdt goed contact met de Chef, blijf op de hoogte wat er komt en laat je niet verrassen.

Paul en Rik in de Spits

En dan Paul en Rik, jullie staan vandaag in de spits. Jullie zijn de verkopers en ik wil dat jullie je niet verder laten terugzakken dan de middencirkel.  Het liefst zie ik jullie in het doelgebied van de tegenstander, dat spreekt voor zich. Zorg dat je scherp blijft. Fris. Sommige kansen krijg je maar een keer, zeker de kans voor een eerste indruk. Jullie zijn er om de doelpunten te maken, om te scoren namens het hele team.

We spelen allemaal in het belang van het team, Paul en Rik maken de doelpunten. Ga nou als flankspeler niet proberen zelf te scoren, want dat loopt de toevoer vanuit de bar vast. En ga nou als spits niet zelf helemaal naar achter want dan zal je zien dat je een paar opgelegde kansen mist omdat je te laat weer terug bent.

Een horrorbon!

Denk na over je tactiek, zorg dat je vrij loopt en dat je proactief inspeelt op je gast. Een horror-bon met 13 verschillende dranken aan dezelfde tafel is meestal het resultaat van een spits die te lang afwacht en vervolgens achter de feiten aanloopt.

Jongens, blijf communiceren, ga niet elkaars werk doen want je zal zien dat het dan in de soep loopt.  Ik sta straks langs de kant te coachen, ik zal je herinneren aan de afspraken en je daar actief op aanspreken. Desnoods met een boete. Flank en middenspelers met lege handen terug of een spits bij de bar: 5 euro boete of 20 x opdrukken, jij mag kiezen! Gogogo!’

Deze Column stond vorige week in Misset Horeca

Bestel nu op www.horecabo.nl een van de superscherpe aanbiedening, waaronder het nieuwe boek van Petra Venekamp en de vier boekjes van Wouter samen voor €34,50 inclusief verzendkosten!