Welkom! Gastvrijheidsamuse

Een welgemeend en warm ontvangst helpt een gast zo ontzettend lekker op weg, je moet er niet aan denken dat het fout gaat.  Eerder beschreef ik in een vorige blog ‘vrijbrief‘ al het belang van een snelle en correcte afhandeling van de rekening. Je geeft er je gast zijn vrijheid mee terug. Nou, bij de ontvangst neem je iemand in diezelfde beeldspraak eigenlijk in bewaring, dus ook daar is zorg en behoedzaamheid op z’n plaats. Je snapt dat onzorgvuldigheid bij de in bewaringstelling nogal wat nare gevolgen kan hebben! Ik denk dat als je ontvangst en vertrek goed regelt in je bedrijf, je nooit meer een onvoldoende kan scoren.

Crémant de Bourgogne

We komen de zaak binnen en direct loopt er een vriendelijke man naar ons toe die ons een hand geeft en zegt: ‘Fijn dat je er bent, van harte welkom! Kom lekker binnen en voel je thuis. Mag ik iets van jullie aannemen, of neem je de jas liever mee naar de tafel?’ En dan aan tafel aangekomen: ‘Mag ik een lekker glas inschenken? We hebben koud bier van ’t vat, maar we hebben ook een mooie Crémant de Bourgogne open. Waar heb je zin in?’

Sfeerverhogend

Een binnenkomer in een zaak naar mij hart. Ik ben welkom, gelijk op mijn gemak en in de juiste stemming. Hoe anders was dat geweest als ik nu nog steeds een beetje ongemakkelijk bij de bar had staan wachten tot er iemand naar me toe was gekomen om me naar een tafeltje te brengen. Hoe anders was het geweest als iemand na vijf minuten aan mijn tafel ongeïnteresseerd had gevraagd wat ik wilde drinken? Ik denk dat ik dan nooit aan Crémant de Bourgogne had gedacht, maar belangrijker: Het werkt dan ook bijna nooit sfeeerverhogend!

Visitekaartje

In de welkomstfase geef je een voorproefje van de gastvrijheid die je die avond te bieden hebt. Zoals de keuken haar visitekaartje afgeeft met de amuse.  De ontvangst van binnenkomst tot drankje is dus eigenlijk een gastvrijheidsamuse. Als de bediening het laat liggen in het begin van het bezoek van een gast, dan is het niet verwonderlijk dat je gasten zich niet zullen ontspannen, je niet zullen vertrouwen en dus hun controle niet uit handen geven. Dat worden vaak de meest vervelende en veeleisende gasten. Ik ben ervan overtuigd dat je van gasten terugkrijgt, wat je ze zelf in de gastvrijheidsamuse voorschotelt.

 

De blogs van Wouter zijn gebundeld in het boekje ‘Dit is mijn wijk niet…!’ en te bestellen via DEZE WEBSITE

 

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.