Gisteren fietste ik door Amsterdam en ik zag terrassen vol met de meest bijzondere huishoudens. Een huishouden van vier mannen in pak, een huishouden van zes dames van rond de 25 jaar en veel samenwonende dubbele stelletjes. Nergens heb ik mensen gezien die binnen hun eigen gezelschap 1,5 meter afstand van elkaar namen, echt nergens! Er werd ook nergens gehandhaafd want zoveel BOA’s zijn er niet. En weet je, dat gaat natuurlijk ook niet meer gebeuren… Wat ik gisteren zag zal gelukkig het beeld van de zomer van 2020 zijn. Mits de besmettingen laag blijven.

Versoepeling maakt veel mogelijk

Nu de regels per 1 juli verder worden versoepeld, vindt er in de praktijk geen triage meer plaats in 99% van de horeca; 100 man binnen en 250 buiten, meer dan dat redden de meeste zaken niet en dan hoeft het niet meer. Gezelschappen die dus samen neerploffen geven daarmee impliciet aan een huishouden te vormen en zijn zelf verantwoordelijk. Dat is de werkelijke versoepeling. Als je de vraag ‘Vormen jullie samen een huishouden?’ niet meer hoeft te stellen, dan mag je er vanuit gaan dat tafels van drie, vier, vijf of zes gasten ‘vinden’ dat ze bij elkaar horen, bijvoorbeeld omdat ze met elkaar een vakantiehuis delen. Tenzij zij anders wensen uiteraard, dan zal je moeten helpen met ruimte en afstand.

De wens van veel horeca ondernemers en branchevertegenwoordigers om de 1,5 meter af te schaffen en ‘smart distancing‘ te introduceren is officieel dan geen werkelijkheid geworden, in de praktijk is dat echter wel precies wat er nu gebeurt en steeds meer zal gaan gebeuren. Het is eigenlijk een typisch Nederlandse oplossing. Het is verboden, maar niemand die er iets van zegt zolang je niet overdrijft. Wanneer je de grens opzoekt, en met 18 man in een grote groep bij elkaar gaat zitten, half bij elkaar op schoot, dan ga je te ver en komt er natuurlijk wel gedoe van.

Gasten komen niet alleen omdat het mág, ze verwachten meer!

Tot zover het goede nieuws voor mensen (en gasten) van wie alle Corona-maatregelen beter vandaag dan morgen kunnen worden afgeschaft. En ook al hoor je daar zelf als horeca-man of -vrouw misschien ook bij, 65% van je gasten geeft in onderzoek aan het nog steeds allemaal heel spannend te vinden en wel degelijk prijs te stellen op de maatregelen en daarin te geloven.

Alleen het feit dat je open bent, zorgt dus niet voor een volle tent. Als je zaak er uitziet als een vrijmarkt met koningsdag, vol a-4tjes, pijlen, vlaggetjes, gelegenheids-verkeersborden en vooral heel veel ‘mag niet’ dan wordt het er bepaald niet aantrekkelijker op. En al helemaal niet voor de gast die nog niet gerust is op de goede afloop.

De bedrijven die op dit moment het allerdrukst zijn, zijn de bedrijven waar professioneel wordt gewerkt, waar je weinig merkt van Coronatijd en waar je heel veel vertrouwen hebt in de medewerkers die er werken.

De boodschap naar onze gast blijft dus: ‘Lieve gast, wij weten wat we doen, we zijn gezond en voorbereid op alles, dat is ons vak. Kom als je gezond bent gerust naar ons toe, we hebben de ruimte! Let een beetje op jezelf en op elkaar maar ontspan! Geniet! Drink en eet lekker en echt (bijna) alles mag!’

Wil je mijn dagelijkse horeca-updates volgen? Volg me dan op Instagram! https://www.instagram.com/wouterverkerk/

Op Horecabo is het boek ‘Horeca na Corona’ te bestellen. Het is een eerste horeca-verkenning voor de periode die net is aangebroken. Een boek met beschouwingen in dialoog over 31 thema’s en 14 portretten van horecamensen tijdens ‘Coronatijd’. Hoe is het hen vergaan? Bestellen doe je hier!