Mensen die horeca in Amsterdam bezoeken behoren tot de meest verwende gasten van Nederland. Waar het nieuw goed en hip is, daar zit het stampvol. Maar waar het na de opening iets minder goed, vernieuwend, lekker of bijzonder is… daar kan het van de een op de andere dag voorbij zijn met de drukte. Iedere dag zo goed zijn als tijdens een champions-league finale, anders kan je het wel vergeten. Dan is de buurman ineens de winnaar en doe jij niet meer mee.

Geld lenen van de bank?

Goed, stel je voor.  Je kent het klappen van de zweep, je weet wat er van je wordt verwacht. Je hebt ongelooflijk veel zin om te gaan knallen en je hebt in andere banen bewezen dat je het zou moeten kunnen. Bovendien heb je een geweldig idee. Het idee voldoet aan de belangrijkste voorwaarde waaraan een briljant idee moet voldoen: Niet te moeilijk! Maar hoe kom je aan het geld? Wil een bank nog wel geld lenen aan een restaurant? En als ze dat willen, tegen welke voorwaarden? En als het dan heel misschien niet goed afloopt, voor hoe lang moet je dan bloeden?

Of van de brouwerij?

Of moet je naar een brouwerij? En wat moet je dan allemaal beloven? En ben je dan nog wel vrij in je keuzes? ‘Nee, dat allemaal niet!’ Dachten Sammy en Sten. Ze doen het zoals steeds meer bedrijven het vandaag de dag doen. Ze vragen hun eigen gasten van morgen nu alvast mee te doen met een kleine of iets grotere lening. Ze halen geld op onder de mensen die straks ook naar het restaurant toe moeten komen. Daarmee zorgen ze voor een mooie groep ambassadeurs, maar leggen ze de lat ook nog een stukje hoger. Ze willen hun vrienden, buren en familie niet teleurstellen, ze gaan dus alles geven! En als ze misschien iets laten liggen, dan zijn er ineens twee honderd belanghebbenden die hen er op zullen wijzen…

mook 2

Mook pancakes!

In 2016 schrijf ik een serie blogs over mijn ervaringen in het nieuwe restaurant Mook in Amsterdam. Het is de her-uitvinding van de pannenkoek. Anders dan anders, zonder klompen en boeren zakdoeken aan de lampen, wel gezond en soms zelfs culinair. Een project waar ik zo nieuwsgierig naar ben, en waar ik zoveel vertrouwen in heb dat ik vanmorgen heb besloten mee te doen. Ik was net op tijd, nog voor de inschrijvingstermijn was verlopen haalden Sammy en Sten 50.000 euro op. Een prestatie van formaat. Dat belooft wat voor de toekomst! Ik hou je op de hoogte!

Wouter Verkerk is horecablogger, columnist van onder andere Misset Horeca en een van de meest gevraagde horecatrainers van Nederland.Op www.gastvrijheidsgek.nl bestel je de boeken van Wouter Verkerk in een voordelig Combinatiepakket!

GVHGCOVER JVDH20150125 Dimwn