Zo herken je de allerbeste restaurants! Het zijn de medewerkers…

Vaak zit ik al om  een uur of vier ’s middags in een restaurant een beetje te werken, om me heen te kijken en uiteindelijk ook iets te eten. Zo vermijd ik de files als ik in de avond ergens een opdracht heb.

Tussen vier en zes

Het is bovendien een interessant tijdslot om ergens te zijn; tussen vier en zes is het door de weeks in veel restaurants nog rustig en zijn er vaak meer medewerkers dan gasten. Soms gaan ze zelf net aan tafel, of komen ze juist een voor een binnendruppelen in hun vrijetijdskleding.

Zeker als ik alleen in een restaurant ben, verander ik net als veel horecamensen in een observant. Ik let op onbeduidende details, zoek naar verbanden en laat het rustig op me inwerken. Later op de avond komt er soms een glimlach binnen of vraag ik me ineens af waarom er iets nou (niet) gebeurde.

Dit valt me op in restaurants

Een overzicht van mijn observaties:

  • Restaurants waar het voltallige personeel samen aan een gedekte tafel de personeelsmaaltijd eet (met bestek en een servet op schoot) en drinkt uit glazen met een voet, daar voelt een gast in de avond nog altijd de magie van een restaurant.
  • Zaken waar binnenkomende collega’s nagenoeg worden genegeerd door de reeds aanwezige medewerkers, zijn vaak ook de zaken waar je veel langer op bijvoorbeeld de rekening moet wachten als gast.
  • Zaken waar de eigenaar voor werktijd oprechte aandacht heeft voor medewerkers ‘Hoe was het op school, heb je die toetsen van vorige week al terug?’ dat zijn zaken waar medewerkers ook veel vaker aan tafel interesse hebben in gasten.
  • In zaken waar medewerkers er in hun vrijetijdskleding ronduit onverzorgd en slecht uitzien heb ik gek genoeg altijd de behoefte aan een veilige keuze van de kaart.
  • Zaken waar medewerkers hun eigen koffie schenken in een kop met een schotel eronder, hun sigaret doven in een asbak en de tafel in de personeelsruimte regelmatig wordt afgenomen, daar wordt voor een gast bijna nooit iets vergeten.

Conclusie

Mijn conclusie: De gastvrijheid die een gast ervaart is vaak veel meer het resultaat van de onderlinge verhoudingen tussen collega’s en ondernemer, dan van de individuele inspanningen van een medewerker naar een gast. Leuke, nette, geïnteresseerde en verzorgend ingestelde mensen hoeven namelijk helemaal niks anders te doen dan zichzelf te zijn als ze aan het werk zijn. En die kwaliteiten die moet je dus vooral buiten werktijd ontwikkelen. Bijvoorbeeld tussen vier en zes!

Deze Column stond onder de titel ‘Observant’ in ‘Mijn collega komt zo bij u!’

Het nieuwe boek: Horeca Blogs & Quotes vol. 3 is vanaf NU verkrijgbaar in alle boekhandels en natuurlijk op www.horecabo.nl

De boekjes van Wouter zijn verkrijgbaar in de (online) boekhandel, maar ook op HORECABO.NL  

Wouter Verkerk is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van Horeca en Gastvrijheid en begeleidt Horecaondernemers en hun teams door heel Nederland.

Wouter schrijft columns, blogs en boeken over gastvrijheid. Hij ontwikkelde diverse gastvrijheidsmodellen zoals het '12 stappen gastcontactplan' en is grondlegger van "Signature Hospitality".

Wouter schrijft onafhankelijk en wanneer er een commerciële relatie bestaat tussen Wouter en zijn onderwerp dan vermeldt hij dat. Wouter is BrandAmbassador van zijn eigen bedrijven zoals Verkerk Bartstra Gastvrijheid Consultants en Plan Boutique, het horeca hoofdkantoor van Nederland! en van Nobel Drinks, Bidfood, Eyes for Details, Boonstra Wijnen, Unitouch, The Branding Club, Chocomel, Orderli, Smit's Delicious en The Dutch Cocktail Club.
Bestel boeken van Wouter Verkerk op Horecabo.nl.