En als je dan denkt dat je eindelijk open mag, dan is het nog steeds niet helemaal echt. De kans is groot dat het in kleine stapjes zal gaan; Eerst alleen overdag, alleen buiten, misschien zelfs wel zonder alcohol. Daarna een beetje meer en dan weer een schepje er bovenop.

Terrasjeskoorts

In het verkiezingsdebat van gisteren op RTL bleek dat de heropening van de terrassen weldegelijk met stip is gestegen op de versoepelingsagenda. Op zich goed nieuws maar het is de vraag wat we er aan hebben. Vanaf aanstaande donderdag wordt het weer een stuk kouder, gaat het regenen en zakt dus de terrasjeskoorts in het land.

Wat deze dagen steeds weer pijnlijk duidelijk wordt is dat politici niks begrijpen van de wereld van horeca. ‘De horeca’ is in hun ogen niet meer dan een ijsje in de zon, een luxe uitje waar je prima zonder kan. Rutte zei: ‘Denk je niet dat ik er niet naar verlang weer eens lekker op een terrasje te zitten?’ Eigenlijk is het voor hem nog het ergste…

politici hebben geen idee

Horeca gedecimeerd tot een ijsje of terrasje in de zon. Geen aandacht voor de sociale functie, geen aandacht voor al die mensen die werken en ondernemen in de horeca. Geen aandacht voor die honderdduizenden gasten die de horeca zien als hun familie, hun houvast in het leven. Men lijkt geen idee te hebben.

Ondertussen kunnen horecaondernemers niet anders dan zich voorbereiden op die ‘kleine-stapjes-opening’. Ze doen er met de te verwachten beperktheid in aantal gasten en openingstijden goed aan hun assortiment aan te passen. Heel klein beginnen betekent ook met een aangepaste menukaart. Het zal in de eerste weken gaan om het feit dát je open bent, niet om wát je allemaal verkoopt. De eerste weken worden try-outs met, dat dan weer wel, alle begrip van je gast!

Bereid je voor

Wil jij je voorbereiden met je team? Wil je zelf een heropeningstraining verzorgen? Ik stelde een doe-het-zelf trainingskit samen met materialen, boeken en een handleiding. Voor de heropening bied ik ‘m aan tegen kostprijs maar let op! Ze zijn bijna op! Bestellen kan hier voor €75,00 inclusief btw en verzendkosten.

Volg me op Instagram: www.instagram.com/wouterverkerk

koop boeken en materialen op horecabo: www.horecabo.nl

Schrijf je in voor mijn Email-Updates: Inschrijven updates Woute