Amsterdam bruist. Misschien wel als nooit tevoren. Bijna iedere dag een opening van een nieuwe zaak, hip, oud, fusion, mix, nieuw bruin, oud wit, concept, pop-up, tijdelijk, vrij… Heel veel serieuze en jonge ondernemers die een plan hebben, een locatie bemachtigen en gewoon beginnen. Vaak al heel snel na de eerste plannen is de nieuwe zaak een feit. Het moet voor veel van deze ondernemers voelen als een bevrijding. Het kán dus gewoon wel op je eigen manier! En ook gewoon zonder brouwerij trouwens, maar daar gaat het hier niet om.

Gisteren was ik bij bar Brouw op de ten Katestraat. De eerste zaak, want de tweede start al binnenkort in Oost. Ze hebben het hier wel voor mekaar hoor. Lekker gerookt BBQ eten, lekker bier, fijne inrichting en niet te moeilijk. Gewoon, eenvoudig en daarom zo goed. Je eet (natuurlijk) biologische ribbetjes, pork belly, of brisket. Daarbij coleslaw, tomaten, bruine bonen en gebakken aardappelen.  Het is een zaak geïnspireerd op het Zuiden van de Verenigde Staten, vandaar.  Bediening is betrokken en snapt waar ze over praten. Topwinkel. Ook nog over vijf jaar? Geen idee. Maar is dat belangrijk? Het is er nu druk en goed en ik ga er de komende tijd wel wat vaker naartoe.Koffie snappen ze ook, dus overdag is het er ook mooi, met de markt voor de deur.