In de zomer van 2013 at ik niet per se heel erg goed bij Bordewijk in Amsterdam. Ik maakte er weinig woorden aan vuil;  ik herinner me dat ik het ook niet goed kon benoemen. Het gevoel was niet goed. De sfeer ontbrak, en ik legde de schuld daarvan voor een groot deel bij de mensen van Bordewijk. Misschien zeggen mensen over dat soort avonden wel eens: ‘de bezieling ontbrak’. En dat is jammer, want op een avond in zo’n zaak, daar hadden wij ons echt op verheugd. Nou zij niet, zo leek het.

Ik dacht natuurlijk aan Bordewijk, omdat ik gisteren bij Karakter was. Alles wat ik vorig jaar zomer miste op de Noordermarkt in Amsterdam, vonden we hier op het kleine strandje tussen de rotsen, op misschien wel het mooiste gedeelte van Curacao. Vriendelijke mensen die precies aanvoelen in welke sfeer de gasten zich bevinden, èn daaraan bijdragen. Met goede bediening, met zorg, met slimme suggesties. Door je het gevoel te geven dat alles goedkomt. ‘Ga lekker op het strand liggen, rekenen we aan het einde van de dag ook de lunch wel even af…’ De omgeving helpt natuurlijk met de zon die je aan het einde van de middag in de zee ziet zakken, maar op alle andere fronten werd maximaal gescoord. Steak tartare op de kaart zetten bij deze temperaturen? Ze doen het omdat ze weten dat ze het kunnen. Ook dàt straalt (zelf)vertrouwen uit.  En het was een feest!